Bij De Werkwinkel zijn er altijd mogelijkheden

David Lopes Horta is projectmedewerker bij MEE & de Wering, en volgens hem is De Werkwinkel een van zijn zwaarste taken. “Niet omdat het moeilijk werk is, maar omdat er zoveel aanmeldingen zijn voor dit arbeidsmarkt-begeleiding project. Ben je zoekende op het gebied van wat je graag zou willen qua werk of opleiding? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om hier zicht op te krijgen. Mijn collega's van De Werkwinkel en ik helpen dan bij het vinden van vrijwilligerswerk, een werkervaringsplaats of helpen je bij het vinden van een opleiding die je helpt je droombaan te behalen. Samen met de deelnemers aan De Werkwinkel kijken we altijd naar de wensen van de deelnemer in relatie tot de mogelijkheden die er zijn. Een echt maatwerktraject dus!” 

Realistische doelen
Het team van De Werkwinkel probeert bij een traject altijd overal aan te denken. “Hierbij kijken wij zeker ook naar wat er speelt in de persoonlijke situatie van de deelnemers om realistische, haalbare doelen vast te stellen. Wij geloven er namelijk in door verschillende doelen in kleine stappen te bereiken, dat de succeservaring die hierbij komt kijken stimulerend werkt. Hoe fijn is het als je een doel haalt, waarbij je dat misschien de afgelopen jaren niet gehad hebt?! Positief coachen, eigen regie geven en samen de beste oplossing bedenken, daar gaan wij voor. Ook kijken we hierbij naar eerdere teleurstellingen, wat ging er wel goed in het verleden en ook juist waar je vastliep. Om hiervan te leren en een volgende keer te voorkomen of beter toegerust mee aan de slag te kunnen gaan. Een halfvol glas of een halfleeg glas, maakt een wereld van verschil!” 

Deelnemer houdt de regie
Volgens David passen deelnemers die instromen in De Werkwinkel niet in een bepaald hokje. Wat ze (bijna) altijd wel gemeen hebben is dat ze stappen willen zetten, lekker aan de bak willen en hierbij een steuntje in de rug kunnen gebruiken van iemand die met ze meekijkt en ze helpt waar dit nodig is. Bijvoorbeeld met het vinden van een geschikte werkervaringsplaats, het opstellen van een goed CV of samen interessetesten te doen om tot een geschikte richting of opleiding te komen. “Wij vinden het hierbij essentieel dat de deelnemer zelf de regie houdt. Alle medewerkers in ons team hebben ook een andere levensweg gevolgd voordat we bij MEE & de Wering aan het werk gingen. Wat ik daarmee vooral probeer te zeggen is dat waar je ook vandaan komt, hoe je leven tot nu toe geweest is, dat er altijd mogelijkheden zijn. Of zoals we bij MEE & de Wering als slogan hebben: Niets is onmogelijk!” 

Een plek die past
MEE & de Wering voert Werkwinkeltraject uit in de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo, Uitgeest, Langedijk, Heerhugowaard, Schagen en Den Helder. Afhankelijk van de behoefte van de deelnemer (en de wensen van een aanmeldende uitkeringsinstantie) duurt een traject tussen de drie maanden en maximaal twaalf maanden. “Het afgelopen jaar hebben wij tevens geleerd door de coronasituatie dat we creatief kunnen zijn bij de contactmomenten, bijvoorbeeld door te beeldbellen of een wandelafspraak in te plannen. Ook hierbij kijken we weer naar wat een deelnemer nodig heeft om die stappen te zetten. Naast een ontzettend goede samenwerking met Halte Werk, Jongerenpunt Check-in, het UWV en de wijkteams hebben we in Noord-Holland inmiddels meer dan 400 bedrijven, verenigingen of instellingen waar wij werkervaringsplaatsen kunnen bieden. Dit houdt in dat elke deelnemer aan De Werkwinkel een plek kan krijgen die écht bij hem of haar past! Deze maatwerkondersteuning zorgt er voor dat maar liefst 90% van onze trajecten succesvol afgerond worden.” 

David heeft nog een laatste boodschap voor mensen die twijfelen. “Uiteindelijk zijn we allemaal gelijk, maar voor iedereen werkt het een wel en het ander niet. Letterlijk en figuurlijk.” Voor meer informatie over De Werkwinkel kan je terecht op www.meewering.nl/werkwinkel
.
 
Contact MEE & de Wering